Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | EN

Nou mètode d’estudi per papallones: els comptatges 15 minuts

Comptatges de 15 minuts, una metodologia nova, però ja estesa

Els darrers anys ha sorgit un nou mètode que permet estudiar les comunitats de papallones de qualsevol localitat d'una forma senzilla. El comptatge de totes les espècies i individus durant un període de 15 minuts. Un mètode per estudiar les papallones quan vulguis i a on vulguis. Mentre el BMS constitueix un seguiment exhaustiu i les dades oportunistes o casuals són difícils de comparar entre elles, es fa necessari un protocol que se situï entremig i permeti registrar les observacions d'una forma estandarditzada.

A diferents països d'Europa ja fa més de 5 anys que s'utilitza i està permetent milers de registres per l'estudi i la conservació de les papallones. Per exemple, a Anglaterra és usat durant el Big Butterfly Count, moment en què durant només 2 setmanes es fan més de 100.000 mostrejos cada any. És una metodologia ben fàcil!

Versatilitat

Els comptatges de 15 minuts serveixen per a fer diagnosis o per estudiar la fauna d’un determinat indret. Se’n pot fer un o varis en una mateixa zona. Es pot fer un mostreig al dia o un cada setmana, com els itineraris BMS. Es pot pensar un disseny experimental i fer rèpliques o simplement fer diferents punts d’estudi al llarg d’una ruta. Poden servir per fer prospeccions usant-ho com a unitat bàsica d’estudi. Poden anar adreçats també a una sola espècie objectiu, estipulant que s’han comptat tots els individus d’aquesta espècie encara que no s’hagi fet el mateix per les altres. Es poden fer en moviment o quiet. Mostrejar durant 15 minuts un prat, un bosc, una feixa, un parc urbà, un jardí de papallones... permet correlacionar el mostreig amb un tipus d’hàbitat.  

Consulteu més informació sobre aquesta metodologia a la web de l’eBMS o escolteu la presentació on s’explica.

CBMS, part de l’eBMS

El BMS català forma part del BMS europeu (eBMS), que constitueix la xarxa i plataforma on els diferents coordinadors de cada país treballen plegats per a l’estudi de les papallones diürnes amb protocols comuns, i amb la qual s’ha aconseguit que els darrers anys neixin nous projectes BMS a països on encara no hi eren. L’estudi de papallones diürnes a Europa és una de les xarxes amb més voluntaris del món, que ha permès nombrosos treballs científics i l’aplicació directa de mesures de gestió i conservació a molts indrets. No obstant això, la metodologia dels comptatges 15 min encara no s’havia posat en pràctica a Catalunya, tal com es mostra en aquest mapa.  Aquí ens trobem en un territori ple d’observadors i naturalistes que periòdicament registren cites de papallones i  és ara que decidim fer una aposta clara per aquesta metodologia com a complementària dels transsectes.

L’aplicació ButterflyCount, aquest març en català

Com fer comptatges 15 min? Actualment, la millor manera és amb l’ús de l’aplicació ButterflyCount, que des d’aquest març trobareu traduïda al català. Aquesta és gratuïta, ha estat desenvolupada per tècnics de l’eBMS i dissenyada especialment per a registrar papallones diürnes. Compta amb una guia d’identificació i de forma molt senzilla permet registrar transsectes. Igualment, des del CBMS treballem per integrar dades d’altres aplicacions que puguin servir per generar bases de dades conjuntes. 

Descarrega l’app Butterfly Count al teu dispositiu, ajudaràs a la conservació i el coneixement de les papallones diürnes!

Per qualsevol dubte sobre l’app podeu consultar a l’enllaç de la web de l’eBMS sobre Butterfly Count.

 



Vegeu la notícia al web del Museu de Ciències Naturals de Granollers

Catalan Butterfly Monitoring Scheme 2024
[Web map] | [Notes legals] | Créditos

[Project in agreement with:]

En colaboración con: