Aquest mes de març, Constantí Stefanescu publica un article sobre les tendències de les papallones a la Mediterrània a la prestigiosa revista de divulgació científica Investigación y Ciencia. L'article descriu en detall com les xarxes de seguiment BMS han permès l'obtenció de dades precises sobre l'estat de les poblacions de papallones europees i, més concretament, com en les darreres dècades s'ha desenvolupat el CBMS i com aquest projecte ha contribuït a entendre la situació de les papallones al nostre país i en un context europeu.
Es fa un repàs dels factors relacionats amb el canvi global que hem pogut identificar com claus en les tendències observades, amb referències al treballs científics que els analitzen i quantifiquen. El treball es circumscriu bàsicament a la regió mediterrània, per la qual cosa també es mencionen les recerques més rellevants que han dut a terme investigadors d'altres equips en aquest àmbit. Així mateix, l'equip redactor de Investigación y Ciencia facilita links a diferents articles de la revista que tracten alguns dels temes que es presenten en relació amb la problemàtica actual de les papallones (p. ex. la influència de la pèrdua de l'hàbitat en la diversitat, la importància dels insectes pol·linitzadors, la pèrdua de sincronització en les relacions que s'estableixen entre les espècies d'un ecosistema).
L'article, que també inclou fotografies de l'Oriol Massana i del Jordi Jubany, representa una molt bona oportunitat per donar a conèixer el nostre projecte i els seus resultats a la comunitat científica espanyola.
Trobareu l'article en aquest enllaç
Fotografia: Jordi Jubany
Vegeu la notícia al web del Museu de Ciències Naturals de Granollers