Aquest dissabte 17 de febrer s'ha celebrat la catorzena trobada bianual de voluntaris i voluntàries del projecte CBMS al Museu de Ciències Naturals de Granollers, una nova ocasió per als veterans del projecte de retrobar-nos 2 anys després de la darrera trobada, a la vegada que poder compartir aquest esdeveniment amb les persones que tot just comencen i que assisteixen per primer cop a una trobada.
Un projecte que va començar l’any 1994, i que aquest any arriba a la 31a temporada, integrat al grup de recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio), i que compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Durant tots aquests anys el CBMS ha comptat prop de de 3,5 milions de papallones, recopilant dades de 191 espècies, el 95% de la fauna catalana.
En el decurs de la trobada l'assistència ha arribat a fregar els 100 participants en transsectes del CBMS. Entre els assistents, hi havia una bona part de les persones que es van afegir al Constantí Stefanescu en els inicis del CBMS durant la dècada dels 90’, i que han estat immortalitzats amb la corresponent foto.
Durant les ponències, l’equip de coordinació del projecte ha exposat i analitzat els resultats obtinguts, fites assolides, treballs publicats, i la Clàudia Pla-Narbona ha presentat un nou projecte, els Jardins de Papallones (jardinsdepapallones.org). També s’han presentat algunes novetats previstes per la renovació del web del CBMS. Finalment, i per commemorar la fita dels 30 anys de seguiment de papallones, el Constantí Stefanescu ha fet un breu però detallat repàs a la història del CBMS, des dels seus inicis i naixement, al seu desenvolupament fins arribar a l'estat actual del projecte i l’extensa xarxa d’estacions.
Altres ponències d’investigadors que col·laboren amb el projecte des de diferents àmbits han estat, per ordre cronològic, impactes de la pastura sobre les comunitats de papallones (Cristina de Gràcia), canvis durant els darrers 20 anys de papallones i ocells a l'àrea metropolitana de Barcelona (Juli Mauri), factors determinants en l'abundància de dues espècies amb la mateixa biologia com són la Cleòpatra i la llimonera (Pau Colom), un estudi de les respostes de les papallones al canvi climàtic a través de l’observació de la blanqueta perfumada (Maria Vives), l'actualització del projecte de Microreserves de Papallones (Paisatges Vius), presentació dels plans de conservació d'espècies amenaçades (Adrià Miralles i Andreu Ubach), presentació del projecte MIGRATIO d'estudi de les migracions de les papallones (JM Sesma), una posada en valor sobre la importància de les dades de biologia aportades durant els transsectes per aprofundir en el coneixement de les espècies (Constantí Stefanescu), presentació dels resultats del projecte SPRING a la regió Atlàntica / Mediterrània (Antonio Burguillos), i per acabar les presentacions dels projectes dels d'una obra sobre de papallones de l'Alt Ter (Mike Lockwood) i del futur Atles de les Papallones d'Espanya (Andreu Ubach).
Un cop acabades les ponències, com és habitual en la clausura de les trobades del CBMS, s’ha fet el concurs d’identificació, sempre esperat per la gent, a escassos dies per començar la nova temporada del projecte i sortir al camp.
Una vegada més, l’equip del MCNG agraeix moltíssim la participació de les persones voluntàries que cada any ajuden a fer possible aquest projecte.
Fotografia dels assistents: Jordi Jubany
Vegeu la notícia al web del Museu de Ciències Naturals de Granollers