Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | EN

Proposta de noms comuns per a les papallones catalanes

Fruit del treball de col·laboració entre experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Societat Catalana de Lepidopterologia, acaba de sortir publicada la primera proposta completa de noms comuns per a les papallones catalanes.

La proposta respon a la creixent demanda per part d’un ampli sector dels naturalistes catalans de disposar de noms populars per a les papallones diürnes, com ja passa en altres llengües europees. Des de la pròpia xarxa del CBMS, molt sovint els col·laboradors han mostrat l’interès perquè es portés a terme aquesta iniciativa. La nostra experiència ens diu que, en molts casos, l’ús exclusiu de noms científics actua com una barrera per endinsar-se en el coneixement de les papallones del nostre país. Alhora, en dificulta la difusió en els medis de comunicació, molt reticents a emprar terminologia científica.

La proposta s’ha publicat al Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia, i la trobareu adjunta en format de .pdf. Allà s’explica amb detall quins criteris s’han seguit a l’hora de batejar les diferents espècies, i també l’origen dels noms llatins. De manera general, podem dir que els noms populars que proposem combinen criteris com ara l’existència prèvia de noms populars (només aplicable en uns pocs casos) i referències a la morfologia (coloració, mida, forma de les ales…) i a diversos aspectes de la biologia i ecologia (plantes nutrícies en espècies monòfagues, trets destacables del comportament, distribució geogràfica…).

El nostre desig és que aquests noms rebin un bon suport per part dels naturalistes del nostre país. La prova de l’èxit de la proposta serà un ús creixent per part de la societat catalana. Des d’aquí, us animem, doncs, a què els aneu emprant i que en feu difusió a la gent que comença a interessar-se per aquest grup d’insectes tan fascinant.



Vegeu la notícia al web del Museu de Ciències Naturals de Granollers

Catalan Butterfly Monitoring Scheme 2024
Web map | Legal notes | Credits

Project in agreement with:

In collaboration with: